Speeches


Je schrijft formele en minder formele teksten in nauwe verbinding de burgemeester en wethouders.  De teksten leggen een verbinding tussen spreker, toehoorder en lezer, ze moeten inhoudelijk en logisch sterk zijn en inspelen op het gevoel.

 

Een goede speech schrijven of voorwoord schrijven vergt ervaring en kost tijd.

Wat zijn de voorwaarden voor een goede tekst?

Eerst en vooral: zorg voor een duidelijke boodschap. Een speech moet niet alleen passen bij de spreker maar ook bij het publiek. Hoe kun je die mensen raken? Of beter: hoe kan deze spreker dat publiek raken? Wat hebben zij gemeen? Een achtergrond, een vakgebied, een mening?

Wil het publiek iets horen of hebben, kan de spreker iets geven of beloven? Je neemt stelling en gaat op zoek naar passende argumenten en vooral: je maakt alles zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld met een verhaal, een persoonlijke ervaring of een actualiteit.

Zeker als je er ook voor zorgt dat je spreektaal gebruikt, dus geen 'tevens' en 'niettegenstaande', geen 'macrodoelmatigheid' of 'faciliteren'.

Ook heeft een goede speech een duidelijke rode draad die de hele tekst hoorbaar samenbindt. 

Je moet ze dus vanaf de eerste zin vastgrijpen en daarna niet meer loslaten. Niet te lang, geen uren, dan denken mensen alleen nog aan hun boodschappen en hun vakantie. Tien, vijftien minuten is echt lang genoeg. Als je meer tijd nodig hebt om je punt te maken, heb je ervan tevoren niet goed genoeg over nagedacht.

 

Waarom deze training?

Je leert welke elementen belangrijk zijn om een goede speech of voorwoord te schrijven. Je begrijpt welke opbouw er nodig is om deze te laten beklijven bij de doelgroep. Je leert het zakelijke aspect in combinatie met het persoonlijke in balans te krijgen. Je leert het verschil van schrijven op een formele toon en schijven op een informele toon en wanneer dit gewenst en gebruikelijk is. 

We oefenen een aantal schrijfwijzen voor:

* onderscheidingen

* herdenkingen en/of nieuwjaarsreceptie

* voorwoorden

 


Programma

  • Structuur van een tekst
  • Doelgroep en taalgebruik
  • Doseren en concentreren
  • Interactie met het publiek/lezer
  • Het gebruik van humor
  • Cliches en valkuilen
  • Casussen en praktijkvoorbeelden 

Resultaat

Na deze training kun je zelfstandig en met zelfvertrouwen een heldere, leuke en inhoudelijk sterke tekst schrijven voor jouw opdrachtgever. Je kent de belangrijke elementen en weet hoe je een speech of tekst moet opbouwen. Je begrijpt wat er nodig is om dit succesvol te kunnen schrijven.

 

Hoe werkt het

* De training bestaat uit max. 6 personen zodat we individueel goed kunnen oefenen op waar jij het meest mee te maken krijgt in de praktijk 

* Training duurt van 10.00 tot 14.00 uur met korte pauzes tussendoor en lunch.

* Na afloop heb je voldoende input en ervaring opgedaan waarmee je zelf voorwoorden, teksten en speeches kunt schrijven. 

 


Datum:

dinsdag 28 mei 2024

25 oktober 2024

Training

Vlotte Teksten is een training inclusief snacks, drinken en lunch.
Tijd:  10.00 tot 14.00 uur.
Kosten: € 465,- p.p.

Locatie: Gorssel (vlakbij Deventer)

 

Incompany training

Het is ook mogelijk om deze training bij jullie in het gemeentehuis te volgen bij minimaal 2 personen. 

Van 10.00 tot 14.00 uur.

Kosten € 425,00 p.p. 

Exclusief reiskosten.

Na de aanvraag volgt de definitieve offerte.

 

Ja, wij willen graag deze training volgen bij onze gemeente

 

Aan het eind van de training heb je dit bereikt: